wiolWiOL kuoromatkalla Italiassa vuonna 2015 Mikko Sidoroffin johdolla.

Wiipurilaisen Osakunnan Laulajat

WiOL on vuonna 1930 perustettu opiskelijasekakuoro, jonka tarkoituksena on tarjota opiskelijoille mielenkiintoinen ja antoisa musiikkiharrastus vastapainoksi akateemiselle puurtamiselle. WiOL on osakuntakerho, jonka taustavoimina toimivat Helsingin yliopiston itäsuomalaiset osakunnat: Wiipurilainen Osakunta, Karjalainen Osakunta ja Kymenlaakson Osakunta. Musiikin kandidaatti Riku Laurikka aloitti keväällä 2020 tehtävänsä kuoron taiteellisena johtajana.

WiOL harjoittelee maanantai-iltaisin klo 18.00–21.15 osoitteessa Leppäsuonkatu 11, 00100 Helsinki (Domus Gaudium).

Kuoro ja siitä muodostetut pienyhtyeet esiintyvät Suomessa keskimäärin parikymmentä kertaa vuodessa. Viimeisimmät ulkomaanmatkat on tehty kesällä 2018 Hollantiin, Belgiaan ja Saksaan, 2016 Viipuriin ja Pietariin, 2015 Sveitsiin ja Italiaan sekä vuonna 2012 Islantiin. Tämän lisäksi kuoroa on kuultu Suomen rajojen ulkopuolella myös muun muassa Latviassa, Virossa, Belgiassa, Hollannissa, Unkarissa, Kroatiassa ja Venäjällä. WiOLin ohjelmistoon kuuluu sekakuoromusiikkia nykysäveltäjien kantaesityksistä kuorokirjallisuuden klassikoihin. Yhteistyötä on viime vuosina tehty muun muassa Savolaisen Osakunnan Laulajien ja Turun yliopiston kuoron kanssa.

WiOL on äänittänyt historiansa aikana useita levyjä, joista varhaisimmat on julkaistu LP-kaudella. CD-formaattiin siirryttiin vuonna 2003, kun WiOL äänitti Hugo Distlerin Choralpassionin. Vuonna 2010 valmistui nykymusiikkiin painottuva Äänen ääret kuoron 80-vuotisjuhliin ja vuotta myöhemmin yhdessä progeyhtye Plain Faden kanssa toteutettu Anthropogonia. Lokakuussa 2015 julkaistiin WiOLin 85-vuotislevy Oi Karjala, joka on eräänlainen 2000-luvun toisinto WiOLin vuonna 1984 julkaisemasta LP-levystä Laulu Vuokselle. Levy on kunnianosoitus kuoron vaalimalle karjalaiselle lauluperinteelle, joka elää ja voi hyvin tänäkin päivänä.