Kuoro

Wiol on vuonna 1930 perustettu opiskelijasekakuoro, jonka laaja ohjelmisto yltää nykysäveltäjien kantaesityksistä kuorokirjallisuuden klassikoihin. Wiolin taustavoimina toimivat Helsingin yliopiston itäsuomalaiset osakunnat: Wiipurilainen Osakunta, Karjalainen Osakunta ja Kymenlaakson Osakunta. Kuorolaiset tulevat ympäri Suomea sekä sen ulkopuolelta – yhdistävänä tekijänä on rakkaus musiikkiin. Wiolin taiteellisena johtajana toimii musiikin maisteri Riku Laurikka, joka on toiminut tehtävässään vuodesta 2020.

Kuoro ja siitä muodostetut pienyhtyeet esiintyvät parikymmentä kertaa vuodessa Suomessa ja ulkomailla. Viime vuosina Wiol on järjestänyt muun muassa yleisömenestyksen saavuttaneen vesiaiheisen konsertin Öljysäiliö 468:ssa, moniaistillisen konsertin ja kansanlaulukonsertin sekä esittänyt Carmina Buranan kaltaisia suurkuoroteoksia yhdessä muiden osakuntakuorojen kanssa. Viimeisimmät ulkomaan konserttikiertueet Wiol on tehnyt Viroon (2022) Hollantiin, Belgiaan ja Saksaan (2018), Viipuriin ja Pietariin (2016), sekä Sveitsiin ja Italiaan (2015). Keväällä 2025 Wiol suuntaa 95-vuotisjuhlakiertueelle Kroatiaan.

Olennainen osa Wiolin kulttuuria on jokakesäinen Wene-Wiol, jossa soudetaan kirkkoveneillä Suomen järvimaisemissa, konsertoidaan rantakaupungeissa, telttaillaan ja nautitaan kesästä. Kuorossa kuuleekin usein sanottavan: “Wene-Wiol on ihmisen parasta aikaa!” Voit lukea lisää Wene-Wiolista täältä.

Wiol on äänittänyt historiansa aikana useita levyjä, joista varhaisimmat on julkaistu LP-kaudella. CD-formaattiin siirryttiin vuonna 2003, kun Wiol äänitti Hugo Distlerin Choralpassionin. Vuonna 2010 valmistui nykymusiikkiin painottuva Äänen ääret kuoron 80-vuotisjuhliin ja vuotta myöhemmin yhdessä progeyhtye Plain Faden kanssa toteutettu Anthropogonia. Lokakuussa 2015 julkaistiin Wiolin 85-vuotislevy Oi Karjala, joka on eräänlainen 2000-luvun toisinto Wiolin vuonna 1984 julkaisemasta LP-levystä Laulu Vuokselle. Levy on kunnianosoitus kuoron vaalimalle karjalaiselle lauluperinteelle, joka elää ja voi hyvin tänäkin päivänä.